Tuesday, April 19, 2011

mee kuning dan bihun

Di dalam satu supermarket terkenal, Threefour (adik kpda Carefour) menjual macam2 jenis barangan. pendek kata macam2 ada.
kat bahagian makanan kering, dekat ngn bahagian makanan sejuk beku, ada la macam2 jenis makanan kering dijual..
yg paling popular kat situ adalah mee kuning dgn bihun atau sesetengah orang panggil mihun
kenapa orang panggil mee kuning? mesti la sebb warnanya kuning kan? ada ka mee warna biru?
awat orang xpanggil bihun putih? warna bihun kan putih? tahlahh! jgn tanya aku..aku pun tatau nih..hehe



tapi depa (mereka) ni selalu bergaduh..haishhh! jangan macm tu..tak elok! haha
si bihun ni selalu dengki kat mee..
senang cakap, si bihun ni sangat cemburukan mee
tapi, si mee ni ignore ja
walaupun duduk sebelah menyebelah kat rak tu..namun depa ni tak ngam langsung
ada ja benda yg tak kena di mata bihun
(kalau dalam filem, bihun ni kira orang jahat la)

setiap kali orang lalu lalang kat rak depa tu
bihun selalu akan mempersendakan mee
"dasar si kuning gemuk! dia ingat orang suka sangat kat dia tu? huh! blah la."
"dah la gemuk..tgok aku! kurus ja"

hari demi hari berlalu

mee kuning wat donno ja
"biarlah si bihun tu..asalkan dia bahagia"
tgok! baiknya mee kuning..hehehe

nak di jadikan cerita
pada suatu hari, pekerja supermarket tu mai (datang) kat rak depa dan ubah mee kuning ke rak yg lain di tempat yang lain
si bihun ni melonjak2 syok la musuh dia dah tak ada
esoknya
pekerja letak rak baru sblah rak bihun
teropong punya teropong
rupa2 nya
rak spaghetti

huhh!
apa lagi! hot gila lah si bihun ni
tau apa bihun kata kat spaghetti?




"hoi si gemuk kuning! kau ingat aku tak kenal kau? walaupun kau ubah image tapi aku tetap kenal kau lah! dasar gemuk..ada hati nak jadi kurus macam aku? kau ingat dengan teknik rebonding yg kau buat tu..aku tak kenal???? elehhh!"



moral of this story :

jgnlah menghina sesama kita. masing2 ada kekurangan dan kelebihan tersendiri
dan
jgnlah bersangka buruk dgn sahabat kita :)

p/s: cita ni diolah dlm versi aku sendiri..hehe
hope enjoy!

6 comments:

mujahidah muslehah said...

salam..
suke cite nie,cute..
tp,saye lg suke makan bihun..hehe^^

Far8 budak baik said...

pehh..cite sendiri tuu..stylahh..
sume org mcm tu gak kn..haha =)

faten suhaida said...

mujahidah muslehah :
waalaikumslm..
sya pun suka bihun jgk ^_-

faten suhaida said...

far8 :
ehh! bkn cita saya sendiri.hahaha
sya just olah sikit dri cita asalnya..
tambah2 dialog sikit..^_-

apik pehe said...

huhu..setiap orang sama jer..maybe lain dari kulit dan hati..hehe..

faten suhaida said...

apik:
yup..sbb tu la ada peribhsa
rambut sama hitam hati lain2 ^_^