Saturday, April 9, 2011

perlukah menangis?




saat kita tengah bersedih, kita menangis.
saat kita tengah bergembira, happy gila2 pun kita menangis jugak!
pelik kan?




tapi selalunya, menangis ni sinonim dgn makhluk Allah yg bernama perempuan.
ishh! awat pulak? selalunya orang akan cakap perempuan ni "ratu air mata"!
"biasalah, dah nama perempuan, perempuan lah jugak"
"depa(mereka) ni xboring ka teriak(menangis) ni?"


xnmpk pun fahrin ni xmacho wlaupn nangis kan? :P
stay hensem ja..hehe


bagi orang lelaki pulak, bila menangis orang sekeliling akan cakap
"alaa hang ni, xmacho la teriak(menangis) ni..buat malu kaum ja"
"weh bro! relexs la..geli guwa nengoknya! mcm perempuan weh"
"asal la hang ni melalak2 mcm pondan ni?"

kenapa? salahkah kita ( lelaki/perempuan ) menangis?
bila kita menangis,tu tandanya kita ni berperasaan tau!
xkisah la hang lelaki sekalipun.
kalau kita renung balik kan, menangis ni ada jgk baik dan eloknya.
xpercaya?
laa..cuba tgok nih :

kelebihan menangis:

-membantu penglihatan 

katala kan, mata kita masuk habuk la.contohnya ja. bila air mata keluar, of cos la dia dapat cuci kita punya mata..so?mata pun jadi la clear, cerah.

-meningkatkan mood 

tengah2 sedih, meraung la puas2..nangis la puas2..lepas tu, kita akan rasa lebih tenang. xpercaya? cuba buat tgok nti..hehe betul! 100% terbukti berkesan..contoh bila kita clash..mula2 tu punya la melalak sakan, menonggeng la, berkotak2 tisu abeh..last2 kita akan terfkir balik,"ishh! buang masa ja " see..kan dah elok kita punya mood :) hehe..

-membunuh bakteria

mata kita ni terdedah dgn persekitaran. of cos la habuk dan sekutunya memenuhi ruang udara dan masuklah mereka2 tu dalam mata kita bila angin tiup..hehe tulah sebabnya kadang2 kita rasa mata kita ni, sengai2, gatai2 la..kelabu, kabur..dgn air mata, dia dapat tolong bersihkan mata dan sekaligus bunuh bakteria2 yang ada..betul x? :P

-mengurangkan tekanan
ni pun lebih kurang dgn meningkatkan mood la jgk..kan? tgh2 duk tension2, bengang2..try teriak (menangis). mesti rasa lega ja lepas tu..cuba, jgn x cuba yer!
 
-melegakan perasaan

yang ni pun macam atas jgk lah..ada ka lagi teriak, lagi tension? ishh..xdak kot kan? mesti lepas tu rasa mcm dapat semangat baru..fuuhhhh!
 
so..menangis ni kena ikut jantina ka? perempuan saja yg boleh menangis? lelaki xboleh sebab xmacho?

NO! semua makhluk ciptaan ALLAH ni menangis..sedangkan langit dan bumi pun menangis, ni ka pula manusia biasa macm kita..jadi xdak sebab lelaki xperlu menangis..
jangn malu wahai kaum Adam untuk menjatuhkan titis2 air matamu di hadapan orang selagi ainya munasabah. ni jgnla motor rosak tengah jalan pun nak menangis jgk kan? hahahah..:DD
dan kaum Hawa pulak, jgnlah terlalu over pulak melalak2 di depan orang..ni pokok bunga mati pun nak berkabung 7 hari 7 malam..haishhhh! sikit2 dah la kot.



DON'T EVER BE ASHAMED TO CRY






4 comments:

Husna said...

ya betul.

tapi haruslah pada tempatnya kan!

dan yang paling penting, menangislah kita kerana dosa lampau kita.

Dan menangis lah kita ketika menghadap Allah :)

HaDi said...

Tangisan terhadap dosa menangis menenangkan jiwa...Hapus dosa,,penyakit mata pun keluar..=)

faten suhaida said...

husna :

kadang2 orang npk mcm menangis ni satu kelemahan tapi sebenarnya tidak. tu cara kita nak menzahirkan perasaan kita kan?:) yg penting sekali menangis lah pada allah mengenangkan dosa2 kita sbgai hambaNya.. :)

faten suhaida said...

hadi :

betul tu :DD
air mata ada enzim yg baik utk membunuh bakteria dlm mata.. :)